Redacteur vs Anderlecht en Mechelen: "Die basisconditie mag 10 tot 15 procent beter"

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 8 reacties
Redacteur vs Anderlecht en Mechelen: "Die basisconditie mag 10 tot 15 procent beter"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Voorbije maandag lieten we u zien hoe uw redacteur zich uit de pleuris liep om te ervaren hoe zwaar de inspanningstests van profvoetballers zijn. Vandaag komt u te weten welke geheimen de proeven in het Energy Lab exact prijsgeven.

Door Diederik Geypen

Om het verschil met de profs van Anderlecht en KV Mechelen te duiden, geven we mee dat uw redacteur eind mei de 20 km van Brussel uitliep in een tijd van 1u25min. Sindsdien werd er louter onderhoudend aan de conditie gewerkt.

Looptest

De loopproef in het Energy Lab (lees meer) eindigde bij het blokje van 5 minuten aan een snelheid van 16 km/uur. "De gemiddelde profvoetballer gaat nog vijf minuten langer door aan een tempo van 17,5 km/uur", drukt inspanningsfysioloog Wim Van Hoolst ons met de neus op de feiten.

"Die profs mag je echt niet onderschatten. Dat zijn mannen die 20 kilometer in 1u20min afwerken. Bovendien kan je twee matchen per week niet vergelijken met twee duurlopen van tien kilometer."

"Voetballers gaan maximaal à bloc en leveren gedurende anderhalf uur anaerobe inspanningen. Dat vergt héél veel van een lichaam. Ook het mentale aspect speelt een grote rol. Naar een wedstrijd toeleven brengt veel stress met zich mee."

Matchen zijn niet te vergelijken met duurlopen

"Je lichaam maakt hierdoor het afbrekend stresshormoon cortisol aan, waardoor er gemakkelijker energie vrijkomt in je lichaam. Dit gaat ten koste van de spieropbouw en immuunsysteem. Ook de blessuregevoeligheid is hierdoor groter."

Bodyscan

Vetmassa

De DEXA-scan is de meest betrouwbare manier om de lichaamssamenstelling te meten. Met een vetpercentage van 6 procent blijven we ver onder de 10 tot 12 procent die voetballers met zich mogen meedragen.

Botmassa

De botmassa van 2,33 kilogram is een normale waarde. De gemiddelde hoeveelheid bij een man schommelt tussen 2 en 3. "Mensen verschieten vaak hoe beperkt die botmassa is", aldus Van Hoolst.

Magere massa

Voorts hechten clubs veel belang aan de magere massa (alle onderdelen die geen vet of bot zijn). "Iemand van 18 jaar en 65 kilogram kan een geweldig goede verdediger zijn, maar die wordt omver gelopen", zegt de inspanningsfysioloog. "Zo'n speler moet naar 70 kilogram magere massa gaan."

"Voorts kijken we naar de magere massa in functie van blessureopvolging. We meten het verschil tussen linker en rechterbeen. Als die resultaten verschillende waarden aantonen, gaan we daar specifiek op werken."

Conclusie

"De basisuithouding (11,5 km/uur) ligt iets te laag ten opzichte van uw maximale loopsnelheid (16 km/uur)", besluit Van Hoolst. "Dit betekent dat je momenteel relatief gezien te snel overschakelt op de verbranding van suikers. Op de basisconditie kan je nog 10 tot 15 procent progressie maken."

Morgen gaan we dieper in op de uitzonderlijke waarden van onder meer Vincent Kompany en Cristiano Ronaldo. En leggen we het Energy Lab de kwestie 'pieken richting de play-offs' voor.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties