Analyse Belgen in het buitenland: Engeland is veroverd, waarom Spanje (nog) niet?
Foto: © photonews
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
In de Premier League spelen intussen een resem Belgen en velen daarvan zijn vaste waarden in hun team. Dat kan niet gezegd worden van de Primera Division: Spanje mag dan wel een favoriete vakantiebestemming zijn voor vele Belgen, onze voetballers hebben het moeilijk om er door te breken.
Door Caroline Tonnelier
Nooit eerder speelden er zoveel Belgen in La Liga. Al is het aantal landgenoten nu ook niet meteen duizelingwekkend te noemen: vier om precies te zijn. Hoge ogen gooien ze voorlopig nog niet echt, en dat was in het verleden eigenlijk zelden anders.
Van de huidige succesgeneratie gaven Thibaut Courtois en Toby Alderweireld het goede voorbeeld. Al was alleen die eerste echt succesvol. Momenteel doet Bakkali het uitstekend, al is het nog vroeg om een evaluatie te maken. Minder goed vergaat het Bongonda en Carrasco, die amper aan spelen toekomen. Vermaelen wordt dan weer afgeremd door blessureleed.
Het lijstje van Belgische sterkhouders in Engeland is te lang om op te noemen. Maar waarom lukt het daar wel en in Spanje (voorlopig nog) niet? Enkele vaststellingen.
Echt toptalent komt altijd bovendrijven
Thibaut Courtois slaagde wél in de Primera División. Waarom hij wel en anderen niet? Onze nationale doelman is natuurlijk simpelweg wereldklasse. Wie bij de top-drie ter wereld behoort op zijn positie, speelt in principe altijd.
Zware concurrentie aan de top
Atlético Madrid (Courtois, Alderweireld en nu Carrasco) en Barcelona (Vermaelen) zijn absolute topteams, die de afgelopen jaren voor de hoogste prijzen speelden. Daar doorbreken is geen sinecure. Zeker niet wanneer er weinig geroteerd wordt, zoals door Simeone.
Dat is eigenlijk niet anders in de Premier League. Vraag het maar aan Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku, die bij Chelsea amper kansen kregen. Of aan Marouane Fellaini. Die knokte zich na heel wat kritiek dan wel in de ploeg bij Manchester United, maar nu de Mancunians bovenaan meedraaien, verzeilde hij opnieuw naar de bank. Ook Januzaj zocht intussen andere oorden op.
Iets makkelijker aan de subtop
Los van onze absolute toppers zijn heel wat Belgen actief bij subtoppers in de Premier League. Dat geldt bijvoorbeeld voor onze landgenoten bij Everton en Tottenham Hotspurs. Een voorbeeld voor de Belgen in Spanje? Misschien wel, Bakkali lijkt het alvast te bewijzen.
Pioniers
De Belgische veroveringstocht van de Premier League kostte ook de nodige tijd. Een aantal toppers, zoals Kompany en Hazard, gaven het goede voorbeeld en de voorbije jaren vonden steeds meer Engelse teams de weg naar Belgisch talent. Het lijkt wachten op een aantal pioniers in Spanje. Hoe meer Belgen er actief zijn, hoe groter uiteraard de kans dat een aantal van hen doorbreken.
Instroom vanuit Latijns-Amerika
In Latijns-Amerika loopt heel wat voetbaltalent rond. Voor die jongeren is de stap naar Spanje vaak de makkelijkste, alleen al omdat daar dezelfde taal gesproken wordt. De vijver waaruit de Spaanse clubs kunnen vissen lijkt dan ook een stuk groter, waardoor ze zich net wat minder op de Europese markt richten. Los van de spelers met Latijns-Amerikaanse roots is de Primera División simpelweg een stuk minder internationaal dan de Premier League.
Niet alleen Belgen hebben het moeilijk
Overigens zijn het niet alleen de Belgische voetballers die het lastig hebben in de Primera División. Ook spelers uit andere Europese landen, zeker als die meer noordelijk gelegen zijn, breken moeilijk door. Zelfs Zlatan Ibrahimovic kon geen potten breken bij Barcelona...
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief