Wat mag en mag niet voor gokkende eersteklassespelers: de Pro League maakt het duidelijk met reglementenboek
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
De Pro League heeft vandaag het hele pakket aan regels en wetten omtrent gokken nog eens op een rijtje gezet. Dat initiatief kwam er na alle commotie rond de 'gokkende OHL-spelers'.
Volgens het bondsreglement mogen "spelers, trainers, clubbestuurders - op straffe van sancties die kunnen gaan tot schrapping - niet deelnemen aan weddenschappen met als doel zich te verrijken op matchen van de clubs van hun afdeling of andere matchen waarbij hun club belang heeft."
De regels van de Belgische Voetbalbond (KBVB) spreken zich niet uit over kleine weddenschappen. Wanneer een speler verdacht wordt van matchfixing, moet hij - zoals Reynaud en Riou afgelopen maandag - voor de Onderzoekscommissie van de KBVB verschijnen.
Nog niet duidelijk wie overtredingen moet bestraffen
Wanneer die commissie matchfixing ontdekt, bepaalt de Geschillencommissie de strafmaat. Vooralsnog is nog niet duidelijk welke bondsinstantie bevoegd is om spelers die verboden weddenschappen plaatsen, zonder daarbij de competitie te vervalsen, te bestraffen. Het Uitvoerend Comité van de KBVB spreekt zich daar op zijn volgende algemene vergadering over uit.
Behalve bondsregels schrijven het strafwetboek en het burgerlijk wetboek duidelijke wetten omtrent gokken voor. De strafrechter kan zes maanden tot vijf jaar gevangenisstraf of boetes tot 600.000 euro opleggen aan iemand "die rechtstreeks een invloed kan hebben op het resultaat van het kansspel" en dus aan spelers die wedden op hun eigen wedstrijden.
Ook op beloftenmatchen mag men niet wedden
Via artikels uit het burgerlijk wetboek wijst de Pro League op de verbintenis die spelers aangaan met hun club. "Spelers verbinden er zich toe om niet deel te nemen aan weddenschappen van welke aard ook die betrekking hebben op wedstrijden van hun club", tekent de profliga op.
De Pro League laat er geen twijfel over bestaan dat spelers niet mogen wedden op matchen uit de Belgische eerste klasse, laat staan op wedstrijden van de club - ongeacht de ploeg. De Pro League zal deze bepalingen voortaan opnemen in een modelcontract, dat ter beschikking staat voor de zestien eersteklassers.
"De strijd tegen matchfixing is van permanente duur en kan niet gewonnen worden door louter regelgeving, maar vereist in de eerste plaats educatie en waakzaamheid", besluit de Pro League in zijn mail.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief