Verhalen uit de Duivelse kleedkamer: er gebeurden bizarre zaken
Foto: © photonews
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
De reacties van de Rode Duivels verschilden heel wat gisteren. Eden Hazard liet weten dat alle 23 spelers achter hun coach stonden, maar de uithaal van Thibaut Courtois maakte duidelijk dat dit duidelijk niet het geval is. Een relaas van vele zonden.
Laten we duidelijk zijn: Courtois was niet de enige die er zo over dacht. Hazard kon als kapitein moeilijk anders dan zijn trainer te verdedigen. Maar binnen de groep zijn er al langer twijfels over de trainer, die hamerde op discipline, maar weinig invloed had op hun spel.
Onderhandelingen
'Laissez faire' was zowat het devies bij de Rode Duivels eens ze op het terrein stonden. Een defensieve organisatie neerzetten en dan hopen op een klasseflits vooraan. Maar op de grote toernooien kwamen de 'défauts' tot uiting. Dat verschillende Duivels zowel tijdens het WK als tijdens het EK mochten onderhandelen over hun transfer, zien we bij coaches als Antonio Conte of Joachim Löw nog niet gebeuren. Iets waar verschillende spelers zich aan stoorden.
Maar wat ons persoonlijk het meest verbaasde, gebeurde voor elke match... Voor de teambespreking om 18u waren de meeste spelers nog niet op de hoogte wie er precies zou aan de start verschijnen. Een paar sleutelspelers natuurlijk wel, want Wilmots overlegde wel met zijn bepalende spelers.
Tactische besprekingen
Maar de bondscoach was daarop in zijn wiek geschoten dat zijn opstellingen uitlekten vooraleer hij zijn tactische bespreking voor de match kon doen. Een rare werkwijze mogen we wel zeggen. Wilmots ging gisteren - nadat al heel het toernooi iedereen uren voor de aftrap de opstelling kende - op zoek naar 'De Mol'.
Maar het was geen alleenstaand gebeuren. Zo hebben verschillende spelers voorzichtig en minder voorzichtig een andere tactiek voorgesteld, maar ze werden telkens afgewimpeld met een 'Ik beslis en het is mijn verantwoordelijkheid'. Als je spelers hebt die onder José Mourinho, Diego Simeone en Manuel Pellegrini getraind hebben, kan je beter misschien ook eens luisteren.
Ontslagen
Dat Wilmots bepaalde vertrouwenspersonen van de spelers ook naar de uitgang duwde - zoals Lieven Maesschalck - werd hem ook moeilijk vergeven. Van de kok over de teammanager tot de buschauffeur, ze moesten er aan geloven. Ook dat zat verschillende spelers dwars. Om een voorbeeld te geven: de voormalige buschauffeur vroeg eens een paar truitjes voor een weeshuis in Thailand... De reden voor zijn ontslag.
Het stapelde zich allemaal op. Naar de buitenwereld toe leek het allemaal peis en vree, maar intern woelde de onrust.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief