De teloorgang van traditie: KV Mechelen is niet alleen, in heel Europa wankelen de oudsten

De teloorgang van traditie: KV Mechelen is niet alleen, in heel Europa wankelen de oudsten
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Met KV Mechelen verdween er dit seizoen één van de grootste traditieclubs van het land van het hoogste toneel. Het is echter overal dat die trend zich doorzet: de Bundesliga, La Liga, de Premier League, de Eredivisie... Overal verdween er wel wat nationaal voetbalerfgoed.

De klok staat stil in Duitsland... of toch niet

In Hamburg hing een klok omhoog: die gaf trots aan dat de club nog nooit gedegradeerd was uit de hoogste voetbalklasse. Na 54 jaar, 261 dagen, 36 minuten en 2 seconden moest Hamburger SV die klok stilzetten. Of toch niet: want nu hangt er gewoon boven: 'Traditieclub sinds 130 jaar, zoveel dagen, zoveel minuten en zoveel seconden'. De zesvoudige landskampioen en Europees kampioen van 1993 bestaat immers al sinds 1887.

Nog in de Bundesliga zakte ook 1. Kaiserslautern FC nog verder weg. Zij degradeerden uit de Tweede Bundesliga. Die Rote Teufe speelden vier jaar geleden nog in de Bundesliga en waren vier keer landskampioen. In 1999 behaalden ze de kwartfinales van de Champions League. Eric Gerets was er ooit nog trainer.

Engeland: twee pijnlijke degradaties op rij

1892, 1893, 1895, 1902, 1913 en 1936, Sunderland bepaalde mee het begin van de Engelse topcompetitie met zes landtitels. Een totaal dat nog steeds maar door vijf andere clubs beter wordt gedaan. Met Adnan Januzaj en Jason Denayer vorig seizoen in hun rangen degradeerden The Black Cats reeds uit de Premier League. Dit seizoen volgde nog meer rampspoed. De genadeslag werd uitgedeeld door Aleksandar Mitrovic, die de winnende goal maakte voor Fulham tegen Sunderland. Weggezakt naar het derde niveau...

Eredivisie: afgegleden sinds MPH

Acht jaar geleden won Twente nog de titel en doorbrak daarmee de hegenomie van Ajax, PSV en Feyenoord. Het seizoen erop ging Michel Preud'homme er aan de slag en hij pakte nog de Supercup en de beker met de jongens uit Enschede. Sindsdien is het elk seizoen een financieel rommeltje geweest en de club kampt met torenhoge schulden. Dat had nu dus ook zijn weerslag op het sportieve.

Spanje: al jaren aan de rekker

Deportivo La Coruna, opgericht in 1906, is de laatste tien jaar aan een jojo-beweging bezig. Voor 2004 speelde de club mee voor de Europese plaatsen, daarna werd het middenmoot en in 2011 degradeerden ze een eerste keer.

Hierna volgde onmiddellijk weer promotie (2012), maar ook weer een nieuwe degradatie (2013), nieuwe promotie in 2014, en lage klasseringen in de drie seizoenen erna. De vijftiende plek in 2016 is voorlopig de beste eindklassering sinds 2010 toen Deportivo als tiende eindigde. Op 29 april 2018 degradeerde Deportivo voor de derde keer in zeven jaar naar de Segunda División. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties