De Boeck redde al drie clubs uit een penibele situatie maar deze keer is het andere koek: een overzicht

De Boeck redde al drie clubs uit een penibele situatie maar deze keer is het andere koek: een overzicht
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Zijn laatste drie clubs waar hij aan de slag ging waren telkens noodlijdende ploegen, maar de ex-verdediger van KV Mechelen en Anderlecht slaagde er wel steeds in om hen in eerste klasse te houden. Nu moet hij hetzelfde doen met Lokeren.

Glen De Boeck is al ruim tien jaar aan de slag als hoofdtrainer en vooral door zijn prestaties in de laatste jaren heeft hij het etiket van ‘crisismanager’ verworven. Hij werd naar Waasland-Beveren (2012), Moeskroen (2016) en Kortrijk (2017) gehaald om de clubs voor degradatie te behoeden en dat lukte hem telkens ook.

Sporting Lokeren lijkt wel een vogel voor de kat nu. De Boeck heeft nog acht speeldagen om een achterstand van zes punten op Moeskroen en Zulte Waregem op te halen. Wat waren de situaties bij de vorige drie clubs en wat presteerde hij daar?

Waasland-Beveren

Op 19 november 2012 werd Glen De Boeck aangesteld als opvolger van Dirk Geeraerd, dat was enkele dagen na de 2-6 thuisnederlaag tegen Club Brugge. De Waaslanders deelden toen de rode lantaarn met Cercle Brugge. Beide clubs telden 11 punten.

De Boeck debuteerde met een zege en pakte sinds zijn aanstelling 19 op 42. In zijn beste periode bleef de club zes wedstrijden aan een stuk ongeslagen. Op het einde van de rit was W-B gered met 30 punten. Cercle had er… veertien. Met 28 gemaakte doelpunten was de ploeg van de Boeck wel de minst productieve van de competitie.

Moeskroen

Net als nu bij Lokeren werd De Boeck na een nederlaag op speeldag 22 aangesteld. Zijn nieuwe werkgever stond toen op de voorlaatste stek met twee punten meer dan Westerlo en eentje minder dan OH Leuven. Hij miste zijn start en pakte twee op twaalf, met nog vier wedstrijden te gaan stond Moeskroen alleen laatst.

Maar thuis werd er nog gewonnen tegen Leuven en Anderlecht en op Westerlo werd het 2-2 in een knotsgekke partij. De laatste wedstrijd tegen Zulte Waregem was zelfs overbodig en les Hurlus sloten de reguliere competitie af op plaats dertien.

Kortrijk

Kortrijk zat in het seizoen 2017-18 in een penibele situatie na speeldag 14. De Boeck, die ondertussen al een reputatie als ‘redder’ had, kreeg nog meer dan de helft van de reguliere competitie om het zaakje in orde te brengen. Enkel Eupen (10 punten) deed slechter dan de Kerels, KV Mechelen (11) telde hetzelfde aantal punten.

Enkele weken na de aanstelling van De Boeck was er van degradatie geen sprake meer, want KVK pakte 31 op 48. Op speeldag 28 stonden de troepen van De Boeck zelfs nog in de top 6, maar een nederlaag tegen Club Brugge veroordeelde de Kortrijkzanen tot play-off 2.

Niet vergelijkbaar

Drie keer mooi gedaan van de trainer, maar die situaties zijn niet te vergelijken met de huidige bij Lokeren. Zes punten achter op de voorlaatste, een kwaliteitsverschil en rechtstreekse concurrenten die wél punten pakken de laatste wedstrijden zijn factoren die allemaal in het nadeel spreken van Lokeren.

Maar een kat in het nauw maakt soms rare sprongen. En mathematisch is er nog niets verloren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties