Interview Bundesligakenner ziet Belgische trainer slagen in Duitsland: "Het zou een goede zaak zijn voor de Belgen"

Dante Bellon
| 2 reacties
Bundesligakenner ziet Belgische trainer slagen in Duitsland: "Het zou een goede zaak zijn voor de Belgen"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Sinds deze zomer spelen er in totaal negen Belgen in de Bundesliga en zijn er evenveel spelers die de overstap gemaakt hebben vanuit België naar Duitsland, waaronder Sebastiaan Bornauw en Birger Verstraete. Een opvallend cijfer, maar is er een verband tussen België en Duitsland?

“Ik zou de Jupiler Pro League te veel eer aandoen als ik zou zeggen dat beide competities te vergelijken zijn”, grapt Luc Van Doorslaer, Bundesligakenner en commentator bij Eleven Sports. “Als je enkel al kijkt naar de budgetten…"

"Ik heb de vergelijking eens gemaakt en volgens Transfermarkt (een site waar je de marktwaardes van teams en spelers kan vinden) is de totale waarde van alles clubs in onze competitie iets over de 800 miljoen euro. In de Bundesliga bijna vijf miljard. Club Brugge heeft in België de spelers met de hoogste marktwaarde, maar zou in Duitsland achterop hinken. Ze staan bijvoorbeeld nog onder Freiburg en Augsburg.”

Club Brugge zou achterop hinken in Duitsland.

Van Doorslaer heeft nog één bedenking: “Als je vergelijkt met Nederland, dan moeten we nuanceren. De Bundesliga heeft al om en bij de twintig Nederlandse trainers gehad waaronder Louis Van Gaal, Bert Van Marwijk, Rinus Michels en Huub Stevens. België… twee. Eric Gerets bij Wolfsburg en Marc Wilmots bij Schalke, maar dat had meer te maken met zijn verleden bij de club.”

Opvallende naam

Al zou er volgens de voetbalcommentator wel een goede Belgische trainer zijn voor de Duitse competitie. “Een paar jaar geleden toen hij kampioen werd met AA Gent, werd Hein Vanhaezebrouck benaderd door onder andere Wolfsburg. Het zou een competitie zijn die hem ligt. Hopelijk kan hij weer ergens starten als trainer om opnieuw naam te maken en er aan de slag te kunnen. Ik was met Vanhaezebrouck voor het wereldkampioenschap 2006 in Duitsland en hij was maar bezig over de Bundesliga. Hij kent het dus goed. Het zou een goede stap vooruit zijn voor zowel hem, als voor Belgen in Duitsland.”  

“Wat ik bedoel is dat de coaches vaak gaan vissen in de eigen vijver. Dus doorheen de geschiedenis zijn er veel meer Nederlanders die de Bundesliga gediend hebben dan Belgen. Het is inderdaad wel zo dat het de laatste jaren is toegenomen. We hebben een goede generatie, de nationale ploeg doet het uitstekend, maar dan zie je ook enkel Axel Witsel en Thorgan Hazard bij een topclub.”

Taal

Waar zit dan de barrière volgens Van Doorslaer? “Het heeft veel met de coaches te maken, maar ook met de taal. Het heeft zeker twee jaar geduurd eer bijvoorbeeld Kevin De Bruyne een deftig interview in het Duits kon geven. Nederlands mag dan al erg verwant zijn met Duits, in de Belgische context worden wij vaker met Frans geconfronteerd. Dat is heel anders in Nederland. Al moeten we ook nuanceren en is het in het moderne voetbal vooral wie de manager kent. Een club heeft een budget en de manager biedt spelers aan. Het betekent ook wel dat er kwaliteit zit in die spelers, uiteraard, maar als een Bornauw -die het trouwens heel goed doet- of een Verstraete voor wat meer centen kunnen voetballen bij een staartploeg, houden ze daar ook rekening mee.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

UEFA Kampioenschap O21

Nieuwste reacties