Analyse Statistieken maken duidelijk: Club Brugge, OH Leuven en Union verdienden meer, Anderlecht, Gent en Standard mogen doelman danken

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 6 reacties
Statistieken maken duidelijk: Club Brugge, OH Leuven en Union verdienden meer, Anderlecht, Gent en Standard mogen doelman danken
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

De competitie is ondertussen al acht speeldagen ver. KRC Genk is de ruime leider na een 18 op 18, daarna volgt een peloton van ploegen - al kan Gent wel nog alleen tweede worden. Rest de vraag: kregen alle ploegen wat ze verdienden?

Na de eerste (heel saaie) speeldag hadden we al een eerste keer het bilan opgemaakt en kwamen we met een analyse op basis van het aantal expected goals en het daaran verbonden aantal expected points.

De competitie leek twee weken te vroeg te zijn begonnen. Anderlecht, Club Brugge, Union, Antwerp, KAA Gent, Genk: de topploegen maakten collectief heel weinig indruk. En twee weken later maakten we nog eens een vergelijkbare analyse.

Het peloton met 13 punten

Op het einde van het seizoen zal moeten blijken hoe belangrijk pakweg de dertien punten zijn die Antwerp, Gent, Club Brugge en Anderlecht op dit moment hebben gepakt. Geen van hen heeft dat namelijk gedaan met weergaloos voetbal.

Als het gaat over de expected goals bijvoorbeeld, dan is het verschil op dit moment enorm te noemen. Club Brugge zou zelfs de beste ploeg zijn in de Jupiler Pro League als ze loon naar werken zouden hebben gekregen.

Vanaken Hans Club Brugge - Genk
© photonews

Dan komen ze namelijk uit op een totaal van zeventien punten, vier meer dan ze nu hebben. De wedstrijd tegen onder meer KAA Gent van afgelopen weekend is wat dat betreft opnieuw tekenend. Genk zou dan weer maar op zestien punten uitkomen, drie punten minder dan ze nu hebben.

Union SG zou dan weer de verrassende derde zijn, terwijl ook Charleroi en OH Leuven al leuk voetbal lieten zien en misschien wel al wat meer hadden verdiend dan ze tot dusver ook effectief hebben gekregen.

Boeiende cijfers via de expected goals en expected points

Antwerp staat momenteel op zijn plaats of toch minstens op zijn puntenaantal volgens het systeem, terwijl Anderlecht en Gent momenteel zwaar overpresteren. Je ziet vooral dat het aantal tegendoelpunten veel hoger zou moeten liggen.

Het is dan ook geen toeval dat Colin Coosemans en Davy Roef misschien wel twee van de beste spelers zijn die we dit seizoen al aan het werk zagen. De beide doelmannen hebben hun teams al meermaals recht weten te houden.

Alles op een rijtje

Ook Standard mag zijn doelman danken voor de amper drie tegendoelpunten die ze nog maar slikten. Onderaan het klassement zou Beerschot nog altijd laatste zijn, maar de kloof met de rest van de competitie zou veel minder groot zijn.

Football Xg maakte een hele tabel van hoe de Belgische competitie er op dit moment zou moeten uitzien. Een interessante piste om eens naar te kijken - binnen een aantal weken zullen we de situatie voor u updaten.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties