Analyse Mathematisch kan het nog, maar hoe cruciaal is de top-2 plaatsing voor de Rode Duivels in de Nations League?
Foto: © photonews
We zijn vier speeldagen ver in de Nations League. Nog twee speeldagen te gaan en we weten waar iedereen aan toe is. De competitie ziet er wat anders uit dan vroeger en dus wordt het eigenlijk nog belangrijker voor de Rode Duivels om de top-2 in de poule te halen. Makkelijk wordt dat niet meer.
Tot voor kort gingen enkele de groepswinnaars door naar de volgende ronde, maar vanaf deze editie is dat anders geworden. Ook de nummers twee spelen nog voor de knikkers, terwijl derde worden een barrage spelen zal betekenen.
Als de Rode Duivels eerste of tweede worden in hun groep, dan zijn ze zeker van de kwartfinales in maart 2025 én dan maken ze kans op de eindronde in juni én maken ze ook kans om in een groep met vier ploegen terecht te komen voor de kwalificaties voor het WK 2026 in de USA, Canada en Mexico.
WK 2026 als ultieme doel?
Derde worden in de groep zou een barrage spelen betekenen tegen een nummer twee uit een B-League. Dan zijn de Belgen ook sowieso zeker dat ze in een groep van vijf terechtkomen met oog op het WK. Vierde worden zou degradatie naar de B-League inhouden. Na twee speeldagen hadden we de scenario's al eens op een rijtje gezet.
Na vier speeldagen staan de Rode Duivels met vier punten op de derde plaats in hun groep, na Italië (10) en Frankrijk (9), maar voor Israël (0). In november spelen de Duivels thuis tegen Italië en een tweede duel tegen Israël.
Play-offs vermijden?
Naast het spelen van minder wedstrijden zijn er nog voordelen verbonden aan het halen van de play-offs in de Nations League. Op de eindronde kunnen flink wat miljoenen verdiend worden door de vier finalisten - en de Belgische voetbalbond heeft het niet al te breed momenteel.
En bovendien blijft de Nations League ook met oog op het WK 2026 een opvangnet. Voor dat WK mogen maar liefst zestien(!) landen uit Europa naar de eindstrijd met 48 landen. Dat worden de twaalf groepwinnaars uit de groepen van vier of vijf landen met daarbij vier eindrondewinnaars.
Top-2 belangrijker dan ooit
Voor die eindronde plaatsen de twaalf nummers twee uit de diverse poules zich, aangevuld met de vier landen die daar niet in slaagden en het wel goed deden in de Nations League. Op die manier kan een goede Nations League nog altijd van belang zijn.
Vier van de zestien landen gaan via een dubbele play-off dan ook nog alsnog naar het WK. Normaal gezien zou het voor de Rode Duivels nooit een probleem mogen zijn om het WK te halen, maar je weet maar nooit.
Zo hoog mogelijk blijven staan
Ook naar de loting toe is het belangrijk zo hoog mogelijk te eindigen en in de top-12 te blijven staan - op die manier zijn we bij de WK-kwalificaties ook reekshoofd en krijgen we 'makkelijkere' tegenstanders voor de kiezen.
Op dit moment zouden Italië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Denemarken, Spanje, Portugal en Kroatië de kwartfinales spelen in maart. De vier winnaars daarvan zouden in juni dan weer de Final Four gaan betwisten.
Kalender nu al duidelijk
Voor de Belgen is het op dit moment een barrageduel tegen Georgië, Engeland, Oostenrijk of Wales - al kan er in die groepen nog veel veranderen. De barrageduels of de kwartfinales zijn voorzien voor maart 2025.
De Final Four is in juni, anders volgen dan al de eerste wedstrijden in een groep met vijf voor de WK-kwalificaties. De andere teams kunnen mogelijk tot september wachten voor zes in plaats van acht kwalificatiewedstrijden.
Mathematisch kan het nog?
Als de Rode Duivels nog de top-2 van de groep willen halen, dan moeten ze om te beginnen zelf winnen van Italië én Israël. Italië moet dan bovendien ook nog eens van Frankrijk verliezen. Dan komen beide teams op 10 punten uit en telt het onderling duel (4 punten voor België, eentje voor Italië) door.
Ook een 0 op 6 van Frankrijk tegen Israël en Italië zou een optie kunnen zijn, maar dat wordt minder waarschijnlijk. Als Israël van de Belgen zou winnen, is het bovendien ook nog eens angstvallig naar beneden kijken.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief