Reportage Boudewijnstadion achter de schermen
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Vanaf vandaag staan de poorten van het Koning Boudewijnstadion wijd open. Of je nu in groep komt of alleen, iedereen is welkom. Dankzij een speciaal ontworpen badge, kan de bezoeker op een didactische, speelse en interactieve manier een blik werpen achter de schermen van deze unieke voetbaltempel. Dit is de kans om je een Rode Duivel te wanen in de kleedkamer, een dopingcontrole te doorstaan of een bezoekje te brengen aan de stadiongevangenis zonder nare gevolgen.
Het eerste wat de bezoeker te zien krijgt is de “Walk of Fameâ€, waar enkele grote sterren in de bloemetjes gezet worden. Hier kan je voor de eerste keer een videofilm laten afspelen met je badge en zo overspoelt worden met weetjes over de geschiedenis en de urbanisatie van het stadion. De volgende stop is de perszaal. Als je er ooit al van gedroomd hebt om als een heuse sportjournalist het vuur aan de schenen te leggen van coaches en spelers, is dit the place to be. Om het allemaal nog echter te maken, is de zaal voorzien van audio- en videoapparatuur om de grote, legendarische mediamomenten te herbeleven.
Maar eerlijk toegegeven, de volgende halte is diegene die je echt gezien moet hebben:de catacomben. Hoe vaak krijg je de kans om af te dalen naar de plaatsen waar je de nervositeit van de sporters kan voelen en je adrenaline spontaan begint te stijgen? Het is dus niet verwonderlijk dat de kleedkamers voor velen het hoogtepunt van de rondleiding is. En jawel, de verwachtingen worden volledig ingelost. Alles is namelijk ingericht in de oorspronkelijke staat. De bezoeker stapt als het ware binnen in de kleedkamer van de Duivels vlak voor een echte wedstrijd. Alle truitjes en broekjes liggen klaar, de schoenen staan te blinken en als kers op de taart, hangt de tactische bespreking van België-Bosnië nog tegen de muur. Als je jezelf nog weg krijgt uit deze ruimte, merk je dat er naast de grote kleedkamer en de douches voor de spelers, er ook nog een aangrenzend lokaaltje voor de bondscoach en zijn assistenten is. Ongetwijfeld heeft Antheunis hier al menig lichaamsvocht kwijtgespeeld.
Op dezelfde gang van al dit moois, vindt je de nachtmerrie van vele sporters, de anti-dopingzaal. Om de bezoeker even het gevoel te geven hoe het eraan toegaat tijdens zo’n controle, kan men met de badge allerlei informatie opvragen over de verschillende dopingproducten en hun effect. Ook is er de mogelijkheid om de officiële formulieren te bekijken of naar getuigenissen te luisteren.
Na al deze spanning wordt het tijd voor wat frisse lucht. Via de catacomben ga je naar buiten wat op zich eigenlijk al een kick is. Nu pas besef je hoeveel indruk een juichende massa moet maken op onze Duivels.
Eenmaal op de piste kan je naar het lokaal van het Rode Kruis. Dit lokaal staat in het teken van de slachtoffers van het Heizel-drama van 1985. Na deze tragedie werd het duidelijk dat er meer aandacht nodig was voor veiligheid in en rond het stadion. Met deze ruimte wil de Stad Brussel zijn steentje bijdragen aan deze problematiek. Via een voorstelling krijg je namelijk meer inzicht in de gevolgen van geweld binnen stadions.
Het stadion is uitgerust met een controlepost, zeg maar de veiligheidstoren, waarin twee diensten zijn ondergebracht, namelijk het crisiscentrum en de gevangenissen. Het is misschien niet de meest aantrekkelijke plek van het stadion, maar toch is het zeker de moeite om even tot daar te wandelen. Het is namelijk zo dat de bezoeker leuke testjes kan doen met de veiligheidscamera’s. Zo mag je de precisie van de zoom testen en je even Big Brother wanen. Bovendien krijgt de bezoeker de kans om het stadion is vanuit een ander oogpunt te bekijken.
De laatste te bezoeken plekken zijn de perstribune en het bijhorende communication center. Je krijgt de kans om een blik te werpen op enkele van de zeldzame voorwerpen die opgesteld staan in het center. Zo is er onder andere het authentieke shirt (en bijhorende schoenen) van Emiel Puttemans, de gele trui van zesvoudig tourwinnaar Armstrong en de wedstrijdtenues van Van Himst en Pfaff.
Dit is ook de laatste keer dat men zich kan onderdompelen in de rijke voetbalgeschiedenis van ons land. Via tabellen,die elk overeen komen met een thema, kom je enorm veel te weten op een overzichtelijke en interessante manier. De verschillende thema’s waaruit je kan kiezen zijn: voetbal, atletiek, wielrennen, concerten en architectuur. Ben je echter nog steeds niet bevredigd, is er de mogelijkheid om het grote interactieve spel te spelen achterin het communication center.
Als we Roger Claessens, medewerker van Pro-sportevent mogen geloven, is dit echt alles wat er getoond kon worden over het stadion en zijn evenementen. “Via het interactieve gebeuren kan de bezoeker echt meevoelen met de sporters en journalisten. Ook de historische stukken die hier uitgestald staan, zijn de moeite. Van de schoenen van Puttemans tot en met het shirt van Vercauteren en de microfoon van Celine Dion. Ik denk dat het daardoor is dat elke sportliefhebber deze opendeur wel zal appreciërenâ€, besluit Claessens.
En daar kunnen we ons alleen maar bij aansluiten. Als er een beetje sport- of voetballiefhebber in je schuilt, is dit ongetwijfeld een aanrader!
Nog enkele beelden:
voor meer informatie: www.koningboudewijnstadion.be
Foto's: Kevin Van Cutsem
Nog enkele beelden:
de toegang tot de catacomben | de wasruimtes |
het anti-dopinglokaal | de trui en schoenen van Puttemans |
de perstafel van Aimé | de perstribune |
de trui van Soit Vander Elst | een blik op het stadion |
... en tot slot de douches |
voor meer informatie: www.koningboudewijnstadion.be
Foto's: Kevin Van Cutsem
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief