Ook Tsjechië beter dan België

Thomas Dubois

België heeft z’n eerste wedstrijd in 2007 met een verlies afgesloten. De nationale ploeg van Tsjechië toonde zich efficiënter dan de Belgen en won met 0-2. Al na zes minuten stond de ploeg van Brückner 0-1 voor via Koller. De Belgen voetbalden in de eerste helft goed mee, maar konden niet scoren. In de tweede helft was het heel wat minder.

René Vandereycken begon aan de wedstrijd met een vrij experimentele ploeg. In die ploeg maar liefst zeven wijzigingen in vergelijking met de vorige wedstrijd. Daaronder twee debutanten. Maarten Martens en Marouane Fellaini begonnen allebei aan de aftrap. Met Pieroni koos voor de bondscoach voor slechts één spits, gesteund door een vijfmansmiddenveld. Bij Tsjechië herkenden we enkele oude bekenden. Jan Koller voetbalde ooit nog voor Anderlecht, David Rozehnal voor Club Brugge. Het was die eerste Tsjech die ervoor zorgde dat Tsjechië een droomstart kreeg. Hij stond na zes minuten volledig vrij op een corner en kon de bal gewoon in doel tikken. België had even tijd nodig om zich te herstellen, maar gaandeweg lukte dat wel. De Belgen combineerden goed en zochten telkens de vrije man.

Dat leidde tot enkele kansjes voor Pieroni die pech had bij de afwerking. Ook de jonge Maarten Martens kreeg een kopbalkansje, maar Cech stond pal. Aan de overkant kon ook Tsjechië af en toe dreigen, op het halfuur ging het schot van Ujfalusi over en op de daaropvolgende hoekschop werd de kopbal van Koller gepakt door Stijn Stijnen. Kort voor rusten kon Luigi Pieroni nog twee keer dreigen met onder meer een fraai hakje recht op Cech.

De tweede helft was van een mindere makelij dan de eerste. Er kwam weinig tempo in de wedstrijd en de kansen waren schaars. Als de kansen er al waren, dan waren ze voor Tsjechië dat lichtjes de overhand haalde. Eerst met Baros die nog maar net afgestopt kon worden en halverwege de tweede helft met Koller wiens kopballetje voorlangs ging. Een kwartier voor tijd werd er dan toch gescoord. Kulic kwam via enkele passes in stelling en twijfelde niet. Hij schoot de bal hard en hoog in het dak van het doel, 0-2. In de slotfase kreeg de ingevallen Anthony Vanden Borre nog terecht rood nadat hij een speler die alleen door was neertrok.