Analyse De vervanger van Sven Kums... Maar is die überhaupt vervangbaar?

De vervanger van Sven Kums... Maar is die überhaupt vervangbaar?
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Hoe gaat Gent het verlies van Sven Kums opvangen? De teneur bij zowat iedereen is: 'niet'! Kums lijkt onvervangbaar in de ploeg van Hein Vanhaezebrouck. Al menen ze met de Nigeriaan Ibrahim Rabiu wel een vervanger beet te hebben. Een loodzware erfenis noemen ze zoiets.

We vroegen de laatste week zowat rond: wie gaat het meest gemist worden van de spelers die tijdens de zomermercato vertrokken? Er was niemand die er minuten moest over nadenken. Sven Kums kwam zowat overal als antwoord uit de bus. De naar Udinese vertrokken middenvelder zou wel eens heel het spel van Gent kunnen ontregelen.

De metronoom van de ploeg, zoals hij overal genoemd werd. En er is waarschijnlijk geen enkele speler in België voor wie die bijnaam een meer juiste omschrijving is. Anderlecht had een aantal jaar geleden ook Lucas Biglia rondlopen, die op het middenveld het tempo dirigeerde. Maar sindsdien heeft enkel Kums zo'n impact gehad op een ploeg.

Sinds Biglia had niemand meer zo'n impact op een ploeg als Sven Kums.

Kums dirigeerde het spel van links naar rechts en van voor naar achter. Altijd rustig in balbezig, altijd met een klare visie en altijd met een goeie oplossing. En nu moet dus een jongen die de Belgische competitie niet kent, die bij drie grote clubs gratis werd losgelaten en die de laatste jaren versleet in de zwakke Schotse competitie het allemaal komen oplossen.

Ibrahim Rabiu is 1m68, maar dat wil niets zeggen. Het zijn de voorgaande argumenten die zorgen baren. Rabiu moet uit het niets de moeilijkste positie in het systeem van Hein Vanhaezebrouck gaan opvangen. Of het moet zijn dat Rob Schoofs of Hannes Van der Bruggen ineens titularis gaan worden. Maar daar geloven we niet direct in.

Een metronoom...

Rabiu werd als 17-jarige door Sporting naar Portugal gehaald, maar hij kon zijn enorme talent er niet waarmaken. Na proefperiodes bij een stuk of zes teams werd het dan PSV, waar hij na een jaar gratis mocht vertrekken. En hetzelfde verhaal had hij daarna bij Celtic Glasgow. Bij Kilmarnock ging het even beter en ook bij AS Trencin, waar Gent ook Moses Simon vond, stond hij in de basis.

Maar of de Schotse en Slovaakse competitie een waardemeter zijn... Aan hem om de vele twijfels weg te spelen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties