Waarom werden er - ondanks waarschuwing - geen maatregelen genomen voor Antwerp-Beerschot: dit is de verklaring

Waarom werden er - ondanks waarschuwing - geen maatregelen genomen voor Antwerp-Beerschot: dit is de verklaring
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Lorin Parys, CEO van de Pro League, benadrukt dat het onmogelijk is om het risico op incidenten tijdens voetbalwedstrijden volledig uit te sluiten. Hij legt uit dat er verschillende lacunes zijn in het handhavingskader rond wedstrijden.

Parys en de Pro League dringen daarom sinds maart al aan bij de nieuwe federale regering om hier werk van te maken, laat hij optekenen bij Sporza. Een van de grootste uitdagingen, volgens Parys, is de beperkte fouilleringsbevoegdheid van voetbalclubs.

Clubs mogen enkel oppervlakkige controles uitvoeren, wat onvoldoende is om klein pyrotechnisch materiaal te detecteren. Parys stelt dat de clubs graag meer verantwoordelijkheid willen nemen, maar dan ook de juiste instrumenten moeten krijgen om dit effectief te doen.

Daarnaast zijn er ook beperkingen op het gebied van toezicht, zoals het afnemen van maskers, wat momenteel enkel door de politie mag gebeuren. Parys pleit verder voor de introductie van biometrische controles bij de toegang tot stadions, iets wat vandaag verboden is.

Hij benadrukt ook de noodzaak van een internationaal stadionverbod, vooral omdat bij de Antwerpse derby een groep Nederlandse hooligans afzakte om amok te maken, zonder interesse in de wedstrijd zelf. Dit zou volgens hem helpen om grensoverschrijdend wangedrag beter aan te pakken.

Tot slot legt Parys uit waarom men ervoor koos om tijdens de Antwerpse derby bezoekende fans niet volledig te weren, zoals soms gebeurt in Nederland. Hij benadrukt dat zo’n maatregel op voorhand al veel onschuldige supporters zou straffen. Het gaat volgens hem om een kleine groep hooligans die zich misdraagt, en het is belangrijk om een zorgvuldige afweging te maken voordat er harde maatregelen worden genomen die honderden mensen zouden treffen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties