Spaenhoven koestert geen wrok na gedwongen vertrek: "Mooiste compliment dat ik kreeg? 'Jij moet inderdaad naar school... om de les te geven'"
Foto: © Photonews
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
"Ik heb me echt aan alle regels gehouden binnen een duidelijke taakomschrijving." Drie dagen nadat hij het nieuws kreeg dat hij moest opstappen bij Lierse Kempenzonen door toedoen van de Licentiecommissie, begrijpt Urbain Spaenhoven het nog niet goed. "Maar ik koester geen wrok, tegen niemand."
Spaenhoven was aangesteld als veldtrainer bij Eerste amateurclub Lierse Kempenzonen omdat hij geen diploma had, wat door de Licentiecommissie verplicht is om in het profvoetbal aan de slag te gaan. Maar toch vermoedden ze dat hij de coaching deed bij de club. En dus zou het een probleem worden indien ze hun licentie wilden halen.
Ik coachte niet en sprak niet met de pers
"Nochtans deed ik enkel wat in mijn taakomschrijving zat: veldtrainingen geven. Lierse Kempenzonen heeft me natuurlijk ook niet ingehuurd om in de kantine pintjes te tappen. Maar ik had me neergelegd bij mijn rol. Ik coachte niet tijdens de wedstrijden en ik gaf geen persconferenties of sprak niet met de pers. Ik heb me aan de afspraken gehouden. Maar goed, de licentiemanager moet zich ook aan de regels houden."
Dat was allemaal voor hoofdtrainer Dave De Herdt, eerder de assistent van Spaenhoven. "Ik denk dat ik als voorbeeld moet dienen", haalt Spaenhoven de schouders op. "Ik zou op mijn 61 nog drie jaar naar school moeten om mijn diploma te halen. Terwijl ik nog maar enkele jaren voor de boeg heb..."
"Een speler heeft daar tijd voor en kan dat ook op anderhalf jaar doen. Maar weet je dat dat bijna 10.000 euro kost? Dat gaat echt niet meer. Ook heb ik daar geen tijd voor door mijn familiale situatie (Spaenhoven heeft een zoon die een hersenverlamming kreeg en steekt daar enorm veel tijd in)."
Ik denk dat dit het einde is, al hoop ik van niet
"Kijk, ik heb zelf al cursussen gegeven aan de KBVB. Ik ben gaan uitleggen hoe een 4-2-2-2 werkt, een onderschat systeem in België. En die cursus werd druk bijgewoond! Trainer zijn was mijn inkomen, maar wie gaat nu nog met mij in zee willen gaan? Nee, ik denk dat dit het einde is, al hoop ik van niet. 't Is sowieso een paar jaar te vroeg."
"Maar ik heb nergens spijt van. Ik heb tien promoties en die gaan ze me nooit afpakken. Misschien was dat ook een deel van het probleem: dat ik zonder diploma zoveel succes had. Theorie is allemaal mooi, maar leiderschap kan je niet leren op een cursus, dat zit in je DNA. Voetbal is mijn passie en ik denk dat ik het onderste uit de kan heb gehaald."
Spaenhoven kreeg in ieder geval al veel steun. "'t Is ongelooflijk. Heel veel ex-spelers stuurden me berichtjes. Ik heb toch het respect van velen. Maar het mooiste compliment was een sms van een collega-trainer: 'Jij moet inderdaad naar school, maar om de les te gaan geven', stuurde hij me."
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief